lunes, 7 de enero de 2013

L'aprenentatge basat en casos: Dos històries



CAS 1
PRESENTACIÓ DEL CAS DEL PROJECTE: Cas: 3053-1
Amb aquesta presentació del projecte a mode d’història es pretén reproduïr la situació d’ensenyament i aprenentatge i representar així el coneixement dels alumnes.
S’ha triat aquest cas entre una llista que oferia la base kite després de realitzar una búsqueda ficant les característiques del projecte (àrea de Coneixement del Medi, experiencia del mestre: 12 anys,…)
Resum: El mestre utilitza internet i power point amb alumnes de 5é de primària per ajudar-los a que puguen comunicar el seu coneixement sobre diferents característiques de l’aigua.
Pel que fa a l’alumat:
Nivell d’alumnat: 5é de primària.
Àrea d’aplicació: Coneixement del Medi
Tecnologia emprada: power point, processador de text, Internet.
Tipus d’escola: CAES (CAEP a Catalunya)
Localització: medi rural lluny del casc urbà.
Conectivitat: Es compta amb una bona instal·lació d’internet ja que el centre, per les seues peculiaritats amb un alumnat de baix nivell socioeconòmic, està ben dotat de recursos.
Siuació econòmica dels alumnes: Molt baixa.
Informació del professor:
Experiència docent: 12 anys
Experiència Tic: Poc familiaritzat.
HISTÒRIA COMPLETA:
Entrevistador: Com ha estat el teu aprenentatge en les noves tecnologies i quina és la teua experiència ?
Professor: Bé, el meu aprenentatge va començar a la universitat on en aquell  moment vam treballar amb programes com l’Excel i el Power Point.  No és una assignatura que mai m’haja entusiasmat però sempre he vist les possibilitats que la mateixa tenia per a tot tipus de persona. La meua experiència a nivell docent ha estat escasa per que la formació que al llarga d’aquest temps he rebut ha estat centrada en altres àrees com metodologia i llengües estrangeres.
Entrevistador: En quin nivell ha portat a terme aquest projecte de l’aigua i per què va decidir aquest projecte en particular?
Professor: Aquest projecte l’he dut a terme amb alumnes de 5é de primària on el nivell economic, cultural i acadèmic és especialment baix i calia prendre alguna mesura metodològica de caire formatiu i motivador. Vaig elegir l’àrea de medi perquè és on considere que la información donada al llibres és molt complexa i el tema de l’aigua (aprofitant que forma part del currículum oficial) podria ser d’interés per a tots. Aquest projecte ha permés també la visita a vídeos i documentals.
Entrevistador: Quin va estar el propòsit del projecte?
Professor: El propòsit era realitzar una activitat a classe on els alumnes, mitjançant les TIC foren capaços d’expressar i comunicar allò que estaven aprenenent i  que el que aprengueren responguera a un problema creat per ells. Es tractava, a més a més, d’ajudar a que es familiaritzaren amb les noves tecnologies, Internet ja que no tenen a casa cap d’ells.
Entrevistador: Pensa en l’activitat i explica un poc més quins objectius el vas marcar com a prioritiaris i per què vas decidir incorporar la tecnologia?
Professor: A vore, vaig decidir partir d’un problema de presa de decisions i vaig marcar dos objectius clars: que els alumnes foren capaços de marcar-se decisions a resoldre i augmentar així l’auoestima versus les possibilitats d’aprenentatge.
Si vaig decidir utilitzar les TIC és perquè les TIC eren l’instrument perfecte per aconseguir un aprenentatge significatiu i constructiu. El programa power point era un bon programa per a sintetizar la información i forçar el canvi conceptual dels alumnes i en aquest sentit crec que es va aconseguir en part.
Entrevistador: Pots comentar un poc el projecte del principi al final destacant els logros i les dificultats trobades.
Professor: El projecte va començar amb una pluja d’idees per a decidir el que volien aprendre. Es va emprar una metodologia totalment constructivista on  els alumnes per tal de realitzar els seus dubte ja partien de coneixements previs i s’ajaven d’ells per plantejar dubtes. Una vegada decidit els temes vam establir els intruments de  treball tal com Internet, vídeos, el programa power point…establint des del principi els objectius d’exposar i argumentar el informació aconseguida. Poc a poc es van perfilar els dubtes, es va tindre que orientar continuamente la tasca per la quantitat d’informació que hi ha a la red. Des del principi vaig vore com alguns alumnes anaven aprofundint en la informació i eren capaços d’avançar. Altres van tindre greus dificultats i vaig pensar que tal vegada havia estat massa ambiciós. Jo partia que a les classes d’informàtica havien estat treballant el power point i per tant pensava que anaven a estar capaços d’avançar a bon ritme una vegada establida la tasca a realitzar. L’exposició final nomé la va dur a terme una  parella per la qual cosa el projecte es vol continuar. Com a logro principal assenyalaria que la motivación general a crear coneixement a partir de les TIC.

Entrevistador: Van treballar en grup o individualment?
Professor: La idea en un principi era treballar individualment però a la segona sessió em vaig adonar que era millor treballar per parelles i jo treballar amb una alumna ACIS. Decidisc que no es oportú que aquest
Entrevistador: Quin tipus d’avaluació has realitzat?
Professor: S’ha avaluat mitjançant l’avaluació directa i dels registres que anaven fent-se respecte  a la participació, iniciativa i desenvolupament efictiu de les tasques.
Entrevistador: Per acabar, pots comentar el teu grau de satisfacció en la realització del projecte ?
Professor: Aquesta experiència ha estat molt positiva ja que he descobert que amb les TIC es pot extraure molt més dels nostres alumnes i fins i tot, de tots nosaltres. L’ordinador permet que el nostres alumnes treballen d’una manera més propera al seu món tecnològic.
El meu paper ha estat de mediador i guia i he intentat fugir de les classes magistral son el mestre protagonitza el procés.
Pense que al ser la primera vegada que utilitze les TIC he fet errades que estic segura que en propers projectes rectificaré i a més a més estaré més segur en com realitzar les tasques ja que les sessions s’han quedat molt curtes al tindre poc de temps per a utilitzar l’aula d’informàtica.
Entrevistador: Alguna cosa més?
Professor: Crec que he aprés molt més que els meus alumnes ja que la meua concepció de l’ensenyament-aprenentatge ha canviat i no només per llegir-ho sinó per experimentar-ho.
















Cas 2.
PRESENTACIÓ DEL CAS PERSONAL
Evolució de l’aprenentatge en el propi alumne:

Fitxa:
Alumne: Estudiant de la Uoc
4rt semestre
Ubicació: online
Conectivitat: cada tres dies aproximadament.
Experiencia en noves Tecnologies: usuari bàsic.
Motivació inicial: Poca.
Motivació al llarg del semestre: Reptes contínuos

HISTÒRIA COMPLETA:

Entrevistador: Hola bon dia.
Alumna: Bon dia.
Entrevistador: Com et sents una vegada finalitzada aquesta assignatura?
Alumna: Bo, primer de tot he de dir que exhausta i al mirar al darrerre m’adono que tot el que he aprés ha estat sumament treballat de diferents formes la qual cosa fa que encara recorde prou bé el que vaig treballar des del principi.
Entrevistador: Quins eres els teus coneixement previs?
Alumna: Pense que no tenia prou coneixements previs, la qual cosa va fer que des del principi haja treballat un poc amb tensió. Tot i això quan aprenia alguna cosa i veia com anava sorgint (fer el blog, maneig del cmaptools) em motivava a continuar i he anat trencant les barrerres que em deien que açó era impossible.
Entrevistador: Quines tasques destacaries de la primera part de l’assignatura i per què?
Alumna: La primera part de l’assignatura tot i no ser la més extensa va ser la preparació de l’aprenentatge  constructiu. Em va semblar molt interessant fer l’avaluacíó inicial sense llegir res de la teoria pel que feia a la relació CTS així com tindre que expressar-ho en un  mapa conceptual.
Un altre aspecte que em va agradar molt i que més m’ha agradat a l’assignatura va ser aprendre a argumentar ja que és quelcom molt útil per al meu treball i per a la vida. Quan donem l’opinió d’alguna cosa realment dona molta força el recolçar les paraules en fonaments teòrics i exemplificant el que diem. Al debat CTS si que vaig utilitzar prou bé  el model d’argument de Toulmin justicant la connexió de les dades que aportava al debat.
Entrevistador: I què et sembla la utilització del blog per a compartir información?
Alumna: uffff, al principi vaig dir: socorro!!!!
Entrevistador: I després??
Alumna: Bo, després vaig vore que allò no era tan difícil i que igual que vaig aprendre a escriure i a llegir de menuda ara havia d’arprendre noves tecnologies. Vaig respirar i em faig ficar a la faena. Vaig visitar algun tutorial i vaig compartir algun dubte amb alguna companya del treball. El blog em sembla una ferramenta molt còmoda i estructurada de presentar la informació i compartir opinions.
Entrevistador. I què em dius de la segona part de l’assignatura?
Alumana: Bé, aquesta suposava un repte pel que fa a la utilizació del cmaptools i l’estudi de la construcció de models per al canvi conceptual.  Em va costar obrir el cmaptools. Em vaig adonar que com al llarga de l’assignatura em costa molt afrontar els nous programes. Una vegada començat ja em vaig centrar en realmente entendre el contingut  del temari i reflexar-ho al mapa conceptual que exigia entendre la relació CTS en tota la seua amplitud i dins d’una fonamentació teòrica constructivista.
Entrevistador: Qué ha aprés de les noves tecnologies?
Alumna: Que gràcies a les TIC podem traure molt més partir a allò que aprenem.
Entrevistador: En aquest punt vols dir alguna cosa?
Alumna: Bé, satisfacció.
Entrevistador: Exlica’t: 
Alumna: Bo, vull dir que encara que no he estat avaluada encara per cap company i per la consultora la meua sensación és que sóc capaç d’expressar amb més claredat allò que aprenc i això em produeix satisfacció. 
Entrevistador: En quins aspectes destacaries que s’ha produït un canvi conceptual ?
Alumna: Tal i com he assenyalat al projecte destaque que ha hagut un canvi en el meu model mental. És a dir, he ampliat el nombre de conceptes i relacions entre ells. Puc vore com les TIC actuen en el meu canvi conceptual, com els conceptes CTS es relacionen entre ells i són objecte d’estudi de la psicologia social de la ciència.
També m’ha cridat l’atenció el trencament i reflexió dels mites tecnològics.
 Entrevistador: Mirant els objectius de l’assignatura quina nota et ficaries i per què?
Alumna: Per un costat em ficaria una A per l’esforç, el trencament amb pors i afrontament de cada tasca. Però pense que el treball fet no correspon a una A perquè hi ha defectes de forma, al blog li caldrien més comunicacions.
Entrevistador: Bé fins ací les nostres qüestions. Gràcies.
Alumna: Moltes gràcies a vosaltres.